Nová sociální služba, které pomáhá v Kunčičkách

Již několik týdnů působí v městské části Ostrava Kunčičky nová sociální služba. Jedná se o nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klubík Horizont, který nabízí volnočasové aktivity, zábavné programy a tvůrčí aktivity pro děti ze sociálně vyloučené oblasti. Celý projekt je realizován pod záštitou Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava.

Sociálně aktivizační středisko Horizont poskytuje sociální služby v lokalitě Ostrava – Kunčičky již od počátku minulého roku. Posláním Střediska je podpora rodin s nezletilými dětmi, které se ocitly v obtížných životních situacích, které nemohou zvládnout vlastními silami. Jednou z realizovaných sociálních služeb střediska je Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klubík Horizont, který pracuje s dětmi ve věku 6 – 18 let. Horizont je jedním ze středisek Diecézní charity ostravsko-opavské.

„Klub je určen především pro děti a mládež, které se nemohou nebo nechtějí zapojit do standardních volnočasových aktivit, vyhýbají se běžným formám institucionalizované pomoci a péče, dávají přednost pasivnímu trávení volného času mimo domov nebo mají vyhraněný životní styl,“ upřesňuje ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

„Obvykle chodí do Klubíku Horizont asi 25 dětí denně. Máme otevřeno od pondělí do soboty, vždy od 12:30 do 18:00. Dětem se věnuje jedna sociální pracovnice a 2 pracovníci v sociálních službách, kteří pro děti připravují program. Jedná se o doučování, sportovní a tvořivé aktivity jako např. stolní tenis, malá kopaná, sportovní soutěže, dále kreslení, tvorba z papíru apod.,“ popisuje každodenní činnost střediska jeho vedoucí Filip Habrman.

Součástí projektu podpořeného Úřadem městského obvodu Slezská Ostrava je i rozšíření stávajících sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Středisko nabízí komunitní práci, terénní práci a provoz kontaktního místa v Kunčičkách. Od 1. listopadu 2011 došlo k zařazení nových aktivit do struktury poskytovaných služeb. Jedná se o výuku základů práce s počítačem, nácvik vaření, hraní fotbalu, taneční aktivity či lekce finanční gramotnosti.

Prostřednictvím nabízených terénních a ambulantních aktivit usilují pracovníci střediska o navázání kontaktu s uživateli, poskytují podporu při zvládání obtížné životní situace, snaží se přinést pozitivní změnu v životním stylu rodičů a dětí. Tam, kde je to možné, se snaží pracovníci předcházet sociálnímu vyloučení nebo napomáhat opětovnému začlenění rodin do společnosti.