Konečně máme spočítáno, můžeme se pochlubit rekordním výtěžkem

Ostrava – 14. ledna byla oficiálně ukončena největší charitativní sbírková akce, která se koná na celém území České republiky – Tříkrálová sbírka. Konečná vykoledovaná částka v Moravskoslezském kraji činí 12 347 379 Kč. Kč, což je o 306 485 Kč více než minulý rok. Rok 2012 se tak stal rokem rekordním především díky štědrosti a velkorysosti obyvatel našeho kraje.

„Všichni jsme napjatě sledovali průběžné výsledky sbírky, jelikož jsme se obávali dopadů hospodářské krize, která je každodenně zmiňována v médiích. Byli jsme však mile překvapeni, že i přes danou situaci lidé rádi otevírají své domácnosti koledníkům, váží si požehnání, které přinášejí Tři králové do domácností a přispívají tak na pomoc potřebným. Této solidarity si velice vážíme a je to pro naši každodenní službu velikým povzbuzením, ale i závazkem“, říká Lukáš Curylo, ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské. Štědrost obyvatel Moravskoslezského kraje se opět potvrdila díky rekordnímu výtěžku, který loňský výsledek překonal o 306 485 Kč.
Tříkrálová sbírka bude použita stejně jako v minulých letech na pomoc lidem v nouzi u nás i v zahraničí, a to jak formou přímé pomoci potřebným, tak financováním rozvoje a vybavení středisek, ale také na provoz charitativních zařízení a projektů. 65% výnosu sbírky se vrací zpět organizátorům skupinek, tj. oblastním charitám, které si podávají záměry na využití výnosu sbírky. Ty jsou schvalovány ještě před začátkem koledování, tak aby se dárci měli možnost dozvědět, na co chtějí Charity vykoledované prostředky použít.

„Těchto vynikajících výsledků bychom nedosáhli bez obětavosti a ochoty koledníků, kteří po celých čtrnáct dní vyráželi do ulic a neúnavně koledovali. Letos jste mohli potkat téměř 7 000 králů a vedoucích skupinek, zapečetěno bylo téměř 2600 kasiček. Je až udivující, že každým rokem zaznamenáváme mírně se zvyšující počet dobrovolníků“, popisuje v číslech letošní sbírku ředitel Curylo. Pouze tři ze všech sedmnácti Charit v ostravsko-opavské diecézi zaznamenaly mírné snížení výnosu sbírky. Jako každoročně se mohou pochlubit nejlepšími výsledky Charity Hlučín, Frýdek – Místek, Ostrava, Opava a Odry. Přesné informace o výsledcích v jednotlivých regionech naleznete na dchoo.caritas.cz.

Připomeňme však, že Tříkrálová sbírka není pouze o vybírání finančních darů a pomoci potřebným. Jde především o symbolickou návštěvu Tří králů, kteří do domů a domácností přinášejí požehnání a radostnou zvěst Vánoc. „Je neuvěřitelné vidět lidi, kteří na návštěvu Tří králů doslova čekají, s radostí si vyslechnou koledu a bedlivě dohlížejí na zapsání „tří“ písmen na zárubeň dveří. Někteří lidé se omlouvají, že nemají peníze, které by mohli vhodit do pokladniček. Uvědomme si však, že není povinností vhodit do pokladničky příspěvek. Důležité je, že můžeme přinést přání pokoje, lásky, zdraví a požehnání do každé domácnosti. Výnos sbírky je jakousi důležitou přidanou hodnotou koledování“, vysvětluje koordinátorka Tříkrálové sbírky Veronika Foltýnková.